Grimsvötn fick ett utbrott

Ja ni minns kanske för ett år sen då vulkanen med ett namn som knappt någon kunde uttala fick ett utbrott? Ja precis Eyjafjallajökull. Det var då hela Europas flygtrafik lamslogs och strandsatte 10 miljoner människor.

Nu har ännu en vulkan fått utbrott, nämligen Grimsvötn. Alltså, jag förstår inte isländska men varför måste dom ha såna konstiga stavningar på sina grejer? I vilket fall som helst så fick denna vulkan sitt senaste utbrott 2004 men då var det inte så farligt som idag då det uppkom kilometerhöga rökmoln ur den och ingen vet hur det kommer att sluta, det kan bli ett likadant utbrott som när Eyjafjallajökull fick sitt eller helt enkelt värre, det återstår att se.

Redan nu ska flygtrafikledningar med trafik över Atlanten vara informerade. Man tar försiktighetsåtgärder och ändrar sina rutter.

Flygledningscentralen på Arlanda har fått varningar från Island om att det nu råder flygförbud över vulkanen.

– Det finns ett restriktionsområde på 120 nautiska mil från vulkanen där det råder flygförbud. Askan blåster västerut, säger Annika Brunnberg, vid Luftfartsverkets pressjour.

Ja jag säger då det, jorden gick inte under (pilutta dig Harold Camping) men för Island kan detta få förödande konsekvenser i alla fall!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback