Fakta om ägg

Så här i påsktider kan det vara på sin plats att skriva lite om ägg eller hur?

Visste ni tex att man kan göra ett test om ett ägg är gammalt eller färskt? Man skalar och smakar såklart! Näe jag skojade.

Man lägger ett ägg i en skål med vatten. Är det färskt så ligger det kvar på botten annars ställer sig det gamla med den trubbiga delen uppåt.

Det här med att vi målar våra ägg och får faster Ulla att tro att hon gör ett konstverk är inget som kommits på dom senaste 40 åren om ni trodde det.

Ägget anses vara en symbol för liv och även för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att äta ägg till påsk är utbrett över i så gott som hela världen, i alla fall i kristna länder. Ägg som färgats och dekorerats är dock äldre än kristendomen och fanns redan i det forna Egypten och Persien.

Jag har faktiskt inte ett enda ägg hemma just nu kom jag på och kanske är en av dom få som inte har det. Under påskafton beräknas det gå åt cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige så jag behöver ju liksom inte vara den som förpestar luften med äggfisar eller hur?

Siffrorna på ägget står för: 0=ekologiskt, 1=frigående utomhus, 2= frigående inomhus, 3=burhöns. Jag som i alla år trott att det är siffran på hur gammal hönan är, ja precis som när man tittade i glaset och sa hur gammal man var. Sånt gör jag än och jag överstiger aldrig 10 år.

Om ägget är riktigt färskt kan det vara svårskalat. Sånt ägg har jag nog aldrig fått. Jag knackar en gång och sen ramlar skiten av av sig själv. Då är det rätt gammalt va?

Ät ägg med god aptit! Ja så länge äggen inte lägger sig med den trubbiga sidan uppåt då vill säga!







Kommentarer
Postat av: Hillevi

Sv. Ok... Fast H är bättre än jag. Vad kan en Helge kosta i porto tro?

2010-04-02 @ 14:13:56
URL: http://ihuvudetpahillevi.blogg.se/
Postat av: Isabelle Krämer

Det var fina påskägg du ritat, är det Göran persson och Gudrgun skyman sig? Sött litet äggpar :))

Glad påsk på dig och dina kära "fuck you" katter :P

2010-04-02 @ 19:46:59
URL: http://uponfive.blogg.se/
Postat av: Jessi Fox

jag kan fan aldrig skala ägg!!!!! hälften lossnar med skalet. kul!

2010-04-07 @ 10:52:54
URL: http://jessiljungkvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback