Utryckande fordon

Just detta pratade jag och Ewa om förra veckan då vi var på väg till grannkommunen. Det var en envägsfil med mitträcke och en ambulans med blåljus kom bakom oss, som tur var fanns det en ficka en kort sträcka framför oss som vi svängde in på och stannade så ambulansen kunde komma förbi.

Ewa frågade mig vad hon skulle ha gjort om den där fickan inte hade funnits där, det var bara dike annars. Jag sa då till Ewa att man nog fick gasa på tills man kom till en ficka för dessa kommer tätt i en envägsfil. Vi satt och diskuterade lite om det där för båda har ju fått lära oss på körskolan att man ska släppa fram ett utryckningsfordon och inte hindra den på något sätt.

Nu läser jag i Aftonbladet om en kille som gasade på och var uppe i 102km/tim för att han hade en ambulans med blåljus i häcken och för att hjälpa denne gasade han alltså. Det får man tydligen inte göra, det blev fortkörningsböter för killen då det var en 70-väg.

Men vad gör man då? Man har dike på sin sida och det går inte att köra om för utryckningsfordonet. Man slänger sig väl ändå inte handlöst i diket men man vill ju inte hindra ett fordon som har någon som svävar mellan liv och död i sig heller. Då tycker jag faktiskt att lagen ska ändras där, att man FÅR köra tills en ficka kommer och jag kan svänga in där. Vad tycker ni?



Kommentarer
Postat av: airaM

Nä nä. Tydligen ska man puttra på i 70 km/h och låta ambulans ligga bakom och fisa, annars blir man av med körkortet. Så jävla fjantigt så jag dör.

2010-06-23 @ 09:57:07
URL: http://metrobloggen.se/somenoppenblogg
Postat av: Linda

Sverige i ett nötskal. Pragrafer och regler till förbannelse som inte funkar i praktiken.

Man SKALL släppa fram utryckningsfordon punkt slut. Och om det innebär att man får gasa järnet för att kunna släppa förbi dem så är det man får göra anser jag. och det skall man fa inte få böter för!!!

2010-06-23 @ 10:46:46
URL: http://blogg.mustica.se/
Postat av: Maria

Absolut ska man få köra för fort och jag har själv gjort det för att släppa fram en polisbil, uppenbarligen hände ju inget då eftersom de var upptagna med annat men hade jag blivit stannad (av annan polis t.ex.) hade jag blånekat. Dyker de upp i rätten får de förklara inför alla där varför jag bör ha böter. Själv slapp jag en annan gång böter för att jag glömt mitt körkort, tydligen ska bara reglerna efterföljas då och då eller så är det lokala skillnader. ;)(Dessutom var det inte ens min bil jag körde, men eftersom jag visste namn och adress till bilens ägare, plus dennes personnummer var allt tydligen i sin ordning, en varning och det var det.) Men även om poliser har skyldighet att se till att lagarna efterföljs så får man ju använda sig lite av sunt förnuft tycker man, och att på enfilig väg gasa på (förutsatt att man inte utsätter andra för direkt livsfara) för att släppa förbi en ambulans bör kanske vara en av de gånger då man ser lite mellan fingrarna?

Nu tror jag ju att killen i fråga får tillbaka körkort och slipper böter men andra kanske drar sig för att hjälpa ambulanser oavsett situation i framtiden och det vore ju olyckligt.

2010-06-23 @ 10:50:14
Postat av: Sune...the girl

Sv till Maria: Ja men precis och jag undrar, varför stannade mcpolisen? Uppenbarligen var det ju bråttom för ambulansen.



Jag kommer iallafall att köra lite fortare tills jag kommer till ett ställe jag kan avvika från nästa gång det händer :)

2010-06-23 @ 10:52:37
Postat av: || mannen som kan prata om hundar ||

Lagen måste ändras. En kille tvingades köra mot rött för att han fick en ambulans bakom sig, en övernitisk gris gav honom böter för det...



2010-06-23 @ 11:06:51
URL: http://www.henrikolsson.eu
Postat av: || mannen som kan prata om hundar ||

Sv: jag kan förstå att du blivit rädd för schäfrar om du blivit biten av dem. När jag var liten fick jag några rejäla tjuvnyp av en kompis hund, men blev dock aldrig rädd för det.



Något jag idag är väldigt tacksam för :)

2010-06-23 @ 11:31:58
URL: http://www.henrikolsson.eu
Postat av: Hillevi

Nej, det måste ju ändras på, så kan det ju inte vara, rena moment 22.

Sv. Han tackar, men hälsar att det finns bara en tjej för honom... Mamsen! ;-)

2010-06-23 @ 17:01:39
URL: http://ihuvudetpahillevi.blogg.se/
Postat av: Bajsmalins Oseriösa

Haha nej, men jag hade :P

2010-06-23 @ 18:17:38
URL: http://bajsmalins.blogg.se/
Postat av: Bajsmalins Oseriösa

Haha, det gjorde jag själv!

2010-06-23 @ 18:22:53
URL: http://bajsmalins.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback