Tjugondedag jul/ Knut

Det är idag som julen ska dansas ut. Hur många av er tjuvstartade? Jag slängde ut min jul för en vecka sen ungefär. Ner med tomtar i lådorna, ner med julgardiner och bort med juldukar och upp med det vardagliga. Sörjer ni när ni kastar ut julen? Gråter hejdlöst och vet att nu får vi vänta ett helt år innan det ska upp igen. Jag skrattade hela vägen ner till förrådet med julkartongen. Som tur är har jag inte mycket julsaker. Min mormor och morfar hade massa saker och eftersom dom var religiösa var det krubbor med Jesusbarnet, får, herdar och Jesus föräldrar Märta och Glenn eller vad dom nu hette.

När jag var liten var det poppis med Kalle Ankakex och det fanns såna där plastfigurer med i paketet. Jag ville att dom skulle vara med i krubban men nej nej, mormor påstod att Kalle Anka och hans vänner inte tillhörde julen? Inte? Då hade hon då aldrig någonsin sett "Kalle Ankas jul" på tv! Omoderna mormor. Hon hade julgardiner i varenda rum, överflöd med dukar, tomtar i varenda vrå och morfar satt mest och lät henne va.

Förr var det nåt särskilt med den här dagen. Då skulle man samlas på torget och dansa runt granen och nån satt i tomteluva och spelade dragspel medan vi med 511 olika stämmor skulle klämma i med alla jullåtar som tillhörde Tjugonde dag. Och jag har för mig att vi körde "Raketen" också då alla skulle klappa i händer, vaja från sida till sida, klappa fortare, stampa i backen och sen hoppa upp i luften med armar och tjoa nåt jag inte minns.

Är det sånt fortfarande? När mina föräldrar hade sin butik så fick vi alltid beställningar. Godispåsar till barnen som dom skulle ha på nåt sånt här tjofräs. En hel fabrik skulle ha bortåt 100 påsar med några enstaka godisar i. Snåla jävlar.

Min fråga är också. Pyntar ni lika mycket till påsk eller är det bara nån sketen kyckling som barnen gjort i skolan/dagis? Enbart för att glädja barnet/barnen?

Jag pyntar ingenting. Jag äter ägg det får duga.



Kommentarer
Postat av: Linda aka Tokmorsan

Vår jul åkte ut förra måndagen. Påskpynt gör man sånt?

2011-01-13 @ 11:21:20
URL: http://tokmorsangbg.devote.se/
Postat av: Martina

HÄr har det inte pyntats för 5 öre under måååånga år, förrän nu när vi insåg att dottern (2,5) pratade mycket om jul och så vidare. Ok, tänkte vi, nu ska vi inte vara ego. Julen är för barnen så nu dekorerar vi. Och en gran (plast) dök visst upp också.

Och nu ska allt ner....kan inte barnen plocka ner då när vi var så snälla och plockade upp...kan man tycka :-)

2011-01-13 @ 14:07:18
URL: http://ytterligare.blogspot.com
Postat av: Doris

Julen håller på att försvinna här men jag får erkänna att det känns tomt ...

OM jag känner för det kommer påskgrejorna fram,annars inte ...

Sköt om dig !

Kram

2011-01-14 @ 01:17:47
URL: http://farmordoris.wordpress.com
Postat av: Anette2

Innan julen är det kul med lite julpynt.

Men nu vill jag ha "fina" saker, helst bara

i vitt och lite silverstänk.

Tomtar och saker i rött och grönt orkar jag

bara inte med längre.

Men så fort man tröttnar på de här sakerna som

man hänger upp både här och där. När man sätter

upp det så är det fint, när det plockas ner känns

det bara som skräp och krimkrams.

Tycker mest att det är skönt när julen är över,

kanske för att man har blivit gammal och gaggig ?

2011-01-17 @ 09:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback